4 vanliga, men lätta att lösa, problem i romantiska relationer

Oavsett hur skiftande varje lycklig parrelation kan vara, så har alla relationer vissa lösbara – samt olösbara – problem.
 
Enligt min mening så centreras några av de vanligaste och lösbara relationskonflikter för par runt teknik, stress relaterat till arbetet, pengar och hushållssysslor.
 
För att ett verkligt band ska blomstra och fördjupas, måste partnerna i relationen genomgå och uppnå vissa känslomässiga uppgifter tillsammans. Detta skapar en rik förståelse mellan paret. En relation blomstrar av denna ömsesidiga förståelse, så länge som både individerna vill känna sig trygga och säkra i det.
Om dessa uppgifter inte realiseras känner sig partnerna inte längre som en fristad för varandra när livet blir kaotiskt. Istället gör det att kaoset i livet verkar ännu intensivare.
Här kommer jag att dela med mig av fyra av de vanligaste utmaningarna som par möter, samt några praktiska råd för att effektivt hantera dem.
 
Koppla bort distraktioner
I denna teknologiska tid, där vår uppmärksamhet lätt blir distraherad, har det blivit en tuff uppgift för många par att upprätthålla en meningsfull känslomässig anknytning och intimitet.

Reflektera för ett ögonblick och fundera över:
Hur mycket tid tror du att par spenderar, eller bör spendera, med att prata med varandra?
 
Chockerande nog så visar en forskningsstudie som gjorts på unga par som bor i LA, att den genomsnittliga tid som partners är engagerade i odelad ansikte-mot-ansikte-konversation enbart 35 minuter per vecka!
 
För att göra saken värre, upptogs den stora delen av denna tid av diskussioner kring ärenden och simpla ansvarsområden – istället för den faktiska relationen! Att placera din relation på andra plats kommer att göra att ni båda känner er ensamma.
 
Naturligtvis finns det en mängd kommunikationsproblem med varierande orsaker, men en gemensam orsak i världen vi lever i idag är våra digitala enheter. Med alla aviseringar och saker vi behöver svara och reagera på, har vi blivit distraherad från den verkliga anknytning som finns rakt framför oss.
 
Lösningen:
Om din partner uttrycker att du är mer fokuserad på din telefon än på din relation, är detta inte ett problem du bara bör borsta bort (även om du inte håller med om det). Överväg att sitta ner tillsammans och skapa någon form av ”teknologiavtal”. Kanske kan det innebära en regel som säger att ni båda inte kommer att kontrollera e-post, texter eller sociala medier under specifika tider på dagen – till exempel på kvällen eller under middagen. Bestäm er för att använda den tiden för att prata, anknyta och ta kontakt med varandra. Se till att avtalet fungerar rättvist och bra för båda parter.

 
Att ta med arbetsstress hem
Låt oss säga att, Sarah och Mike är ett par som har varit i ett förhållande i ett par år.
Sarah har en massiv deadline nästa dag, så hon vet att hon kommer vara uppe till sent på kvällen. Vid hennes ankomst hem från jobbet, finner hon att Mike (felaktigt) har flyttat alla hennes minutiöst organiserade anteckningar till en stor rörig hög. Hon blir förbannad, och tar ut sin ilska på honom.
 
Mike, som har en chef från helvetet och har haft en mycket frustrerande dag på jobbet, har kommit hem och hittat kylskåpet nästan tomt, med bara ett par skivor av överbliven pizza. Han blir förbannad och kräver att få veta varför hon inte stannade vid mataffären som hon lovade…
De båda ropar samtidigt: ”vad i helvete är fel med dig?”
Den verkliga frågan de borde ställa varandra, är dock ”vad i helvete går fel mellan oss?”
Detta är ett typexempel på att ta med sin arbetsstress hem, och de låter det förstöra deras förhållande.
 
Lösningen:
Om du finner att du snäser av och blir irriterad på något din partner gör, erkänn och acceptera att dina känslor förmodligen kommer från något annat än din partner.

Om din partner är avvisande eller oförskämd mot dig, ta det inte personligt! Släpp det för tillfället, och förstå att personen sannolikt bara har haft en dålig dag. Att reagera kommer bara att göra saken värre.

Ännu bättre – använd detta som en möjlighet att gå iväg och lugna ned dig själv innan du försöker att knyta an till din partner. Gå till gymmet, stick ut för att springa, gå ut och meditera!
Oavsett vilken ritual eller aktivitet som fungerar för dig, när du känner dig avslappnad och lugn igen, bör du vara ”redo” att anknyta till personen igen. Sitt ner med din partner; uttryck vad som varit bra och dåligt med din dag och ditt känslomässiga tillstånd. Erbjud förståelse och stödjande utrymme för varandra.
Schemaläggning av en formell ”ventileringsstund” kommer att bidra till att förhindra att vardagens stress påverkar din relation negativt!
 
Pengar
Pengar ett av de vanligaste konfliktområdena i äktenskap. Detta kan innebära att räkna ut hur man spenderar dem, eller hur man sparar till de saker som verkligen betyder något.
 
Oavsett om ditt bankkonto är fullt eller om du skrapar ihop smulorna i slutet av varje månad, så kommer det att finnas konflikter över pengar ibland. Detta beror på (även om det är stört att verkligheten ser ut så); att pengar kan vara en symbol för våra känslomässiga behov. Att hitta ett sätt att balansera de känslomässiga realiteterna av pengar kan vara hårt arbete för alla partnerskap eftersom känslor kring pengar är personliga.
 
Lösningen:
Nyhetsflash: de flesta bråk om pengar handlar egentligen inte om pengar…
Gå djupare in i er själva för att förstå exakt vad pengar betyder för var och en av er, individuellt.
 
Innan ni skapar en budget, träffas och ha ett seriöst konstruktivt samtal om pengar, diskutera alla ekonomiska problem. Gå vidare med att prioritera dina utgifter, och ange en handlingsplan tillsammans för fullständig ekonomisk frihet.
 
Hushållsarbete
När en partner börjar känna sig som om de gör majoriteten av alla hushållssysslor, kan frågor som dyker upp påverka många olika aspekter av relationen. Att en partner inte känner sig respekterad och stödd, leder till förbittring och en missnöjd relation.
Kom ihåg att det är 2000-talet, och i de flesta fall har båda partners heltidsjobb, så skitsnack om ”könsroller” eller stereotyper kommer inte att fungera.
 
Lösningen:
Ha ett ”möte” om hushållsarbete, dela upp sysslor på ett sätt som känns rättvist mot er båda. Skriv upp det på en lista, och sätt den på kylskåpet! Använd listan för att prata om hur saker och ting för närvarande hanteras, och hur du vill att saker ska hanteras.
 
Kul fakta: enligt Dr John Gottman, ”så finner kvinnor en mans villighet att göra hushållsarbete extremt erotisk.” När en man gör sin del i att genomföra sina hushållsuppgifter, kommer båda parter att rapportera en givande relation än i relationer där mannen inte gör det.
 
Avslutande tankar
 
Som ni kan se, så har alla lösningar på dessa problem en gemensam tråd:

Kommunikation.

Var medveten om dessa ”problem”, och krossa dem innan de förstör din relation!

RELATERADE ARTIKLAR
Nycklarna till att låsa upp en tillfredsställande relation
Beslutsfattande i relationer: 3 kärnprinciper