Nycklarna till att låsa upp en tillfredsställande relation

Låt oss vara ärliga, när det gäller relationer, så tar de flesta av oss det bara som det kommer. Inledningsvis är vi som överväldigade av den förtrollning som kärleken ger oss, men när det hela övergår i vardag, kan personligt bagage börja sippra in… Kanske våra känslor blir sårade, kanske drar vi oss tillbaka känslomässigt, kanske vi skapar onödiga konflikter, kanske våra hanterings-mekanismer är föråldrade, och kanske känner vi oss helt enkelt bara uttråkade! Summan av kardemumman är: att skapa och främja en glädjefull och hälsosam relation är ingen lätt bedrift.
 
Många människor kommer därför att bli glada över att höra att det finns ett växande forskningsområde som erbjuder alltmer solid vägledning för vanor som representerar de hälsosammaste och lyckligaste partnerskapen – samt hur man räddar en kämpande relation!
 
I slutändan, så är vetenskapen, eller ”svaren”, bakom romantiska relationer en mix av ett par lektioner som är enkla, uppenbara och svåra att bemästra (ja, alla på samma gång!) Dessa inkluderar: en stark känslomässig anknytning, positivitet, och empati.
 
Låt oss ta reda på mer…
 
Upprätthålla en stark känslomässig koppling
 
Emotionell lyhördhet anses vara något av avgörande betydelse. I allt arbete som gjorts inom utvecklings-och socialpsykologi under årens lopp, är detta en sak som sticker ut vad gäller hemligheten bakom kärleksfulla relationer; att hålla dem stabila och levande, och att bli förälskad om och om igen.
 
Enkelt uttryckt handlar lyhördhet om att skicka ut en signal och att låta den andra personen svara tillbaka på den. I kärlek är den brinnande frågan i slutändan: ”finns du här för mig?” Det handlar inte bara om att vara en vän och hjälpa till med sysslor runt om i huset; det handlar om emotionell synkronisering och att vara i harmoni med varandra.
 
Varje part i ett partnerskap har sina olikheter; det är naturligt. Men det som gör par olyckliga är när de upplever en känslomässig frånkoppling – då de inte kan hitta trygghet eller en fristad hos den andra personen.
Kritik och avvisande kan vara oerhört smärtsamt, och möts ofta med att man drar sig tillbaka och går i försvarsställning.
 
För att främja känslomässig lyhördhet mellan partners, behöver par skapa en känslomässig anknytning genom att ha samtal där man uttryckligen uttrycker sina behov och undviker kritik. Par måste aktivt lära sig och öva på hur man pratar om känslor på ett sätt som hjälper till att föra ens partner närmare.
 
Att hålla saker och ting positiva
 
Känslomässigt tillbakadragande kan lätt hända i alla relationer när par inte främjar en miljö av, eller där man gör saker som skapar, positivitet. När du tillåter detta att hända, börjar människor att känna att de bara rör sig längre och längre isär, till den punkt där de knappt känner varandra längre.
 
Jag är säker på att vi alla känner till det gamla talesättet ”det är de små sakerna som räknas mest.” Detta är sant- och dessa små saker bör göras, ofta! Forskning tyder på att par måste engagera sig i små, rutinmässiga kontaktpunkter som visar uppskattning.
 
Ett bra ställe att börja är att hitta sätt att komplettera din partner på en daglig basis. Detta kan vara genom att uttrycka din uppskattning för något de har gjort, eller direkt och specifikt berätta för dem vad du älskar om dem – och bli kreativ! Två nyttiga plussidor kan åstadkommas genom denna övning -för det första kommer din partner att känna sig bekräftad och tycka allmänt bra om sig själv; och för det andra kommer du ständigt påminnas om varför du blev tillsammans med personen från första början!
 
Du måste lyssna på din hjärna, inte bara ditt hjärta
 
När det gäller hjärnan och kärleken, har antropologer inom biologi funnit (efter att ha satt människor i en hjärnscanner), att det finns tre centrala neurokemiska komponenter i människor som rapporterar en hög tillfredsställelse i sin relation. Dessa inkluderar: praktisera empati, kontrollera sina känslor och stressnivåer, och att bibehålla positiva tankar om sin partner.
 
I en autentiskt lycklig relation, gör partners en gemensam insats för att känna empati med varandra -att förstå varandras perspektiv, snarare än att alltid bara försöka ha ”rätt”.
Att kontrollera din stress och känslor går att uppnå genom ett grundläggande koncept: observera vad som händer, men reagera inte!
 
Om du verkligen känner att saker och ting är på väg att gå åt skogen, ta en timeout genom att gå till gymmet, läsa en bok, eller ringa en vän – allt som kommer att hjälpa dig att styra bort från vägen mot undergången.
 
Att bibehålla en positiv syn på din partner innebär i princip bara att du ska minska den tid som du spenderar på att tänka på alla negativa aspekter av din relation. Det är allmänt känt att ingen är perfekt, men om du vill ha en välmående relation, måste du komma till den punkt där du kan bortse från dessa saker i din partner, glömma de sårande saker som sades i stundens hetta; bara fokusera på vad som verkligen är viktigt. Detta är bra för sinne, kropp, själ och relation!
 
Gladare relation = lyckligare liv
 
I slutändan kommer kvaliteten på dina romantiska relationer att diktera kvaliteten på ditt liv. Fantastiska relationer är inte bara lyckligare och trevligare; när vi vet hur man ska läka relationen och hålla en nära anknytning, gör detta oss mer motståndskraftiga än någonsin. Inga klichéer här – sann kärlek gör verkligen oss starkare; det är fysiologi! En nära anknytning med människor som älskar och värdesätter oss för de vi är, är vårt enda skyddsnät i livet.

RELATERADE ARTIKLAR
Beslutsfattande i relationer: 3 kärnprinciper
4 vanliga, men lätta att lösa, problem i romantiska relationer